Bouwgrond kopen of verkopen

goedkope bouwgrondAls u tot de gelukkigen behoort die er in slagen goedkope grond te kopen om een eigen huis te kunnen bouwen, mag u in de handjes klappen. Heel wat mensen dromen ervan om ooit een eigen huis te construeren. Maar dat lukt lang niet een ieder want bouwgrond is beperkt en overigens veelal heel hooggeprijsd. Wanneer u op zoek bent naar bouwgrond, dan is het wel zo makkelijk om op de hoogte te zijn van de ligging in de omgeving waar u bouwterrein zoekt. Deze informatie kunt u onder meer ontdekken op de elektronische snelweg, zodat u al enig idee krijgt over bedragen, locatie, voorwaarden en dergelijke.

De prijs van bouwgrond

De prijs van bouwgrond varieert heel sterk, waarbij u kunt denken aan bouwgrond van 50 euro per vierkante meter tot wel bijna duizend euro per vierkante meter.

De kosten van bouwgrond zijn vooreerst regionaal heel uiteenlopend. In streken in Nederland waar bouwgrond heel uitzonderlijk is bijvoorbeeld in de dichtbevolkte gebieden, is bouwterrein altijd heel wat duurder dan in dunbevolkte gebieden. Denk hierbij aan het verschil Zuid-Holland versus Groningen.

Hiernaast speelt de grootte van de kavel een rol. U betaalt per vierkante meter, dus het mag overduidelijk zijn dat een grote kavel duurder is dan een kleine.

Wanneer u echter in een bepaalde wijk een kavel van 300 vierkante meter vergelijkt met een kavel van 1200 vierkante meter, dan zal de koopprijs per vierkante meter van de grote kavel meestal wat lager zijn.

Ook het bestemmingsplan speelt een rol. Koopt u grond in een villawijk, dan zal de verkoopprijs per vierkante meter doorgaans hoger zijn dan de koopprijs in een gewone woonwijk.

De prijs van bouwgrond op het platteland en buiten de bebouwde kom, is veelal lager dan in een gewilde woonomgeving in een dorp of stad.

Wanneer de grond al bouwrijp is gemaakt, is de prijs per vierkante meter hoger dan als u dit zelf nog moet regelen.

De vorm van het perceel en de locatie van de bouwgrond spelen ook een rol. Van een lang smal perceel zal de vierkante meter prijs lager zijn dan van een mooie rechthoek, ook al ligt deze bouwgrond in dezelfde straat. Een achtertuin op het zuiden is meer gewild dan op het noorden, dus ook dit heeft soms effect op de verkoopprijs.

Koopprijs bouwterrein en bouwen

De koopprijs van de bouwgrond die gevraagd wordt kent u, dus als u er in slaagt een stuk bouwgrond te vinden, dan kunt u controleren of de verkoopprijs van het bewuste kavel bouwgrond vergelijkbaar is met percelen in dezelfde omtrek. Niettemin let ook op de volgende aspecten, want die kunnen als u gaat bouwen nog prijsverhogend werken. Ga zorgvuldig na of de bouwgrond niet verontreinigd is, want als u een goedkoop stuk bouwgrond koopt wat naderhand verontreinigd blijkt te zijn en schoongemaakt moet worden, dan zou u wel eens duurder uit kunnen zijn dan u gedacht had. Vraag bij de bewuste gemeente de bouwvoorschriften na, die kunnen de verkoopprijs van een te bouwen woning ook hoger maken