Hypotheeklening – Vandaag nog uw hypotheek berekenen

Hypotheek BerekenenUw hypotheeklening is maximaal 104% van de verkoopwaarde (ook wel vrije verkoopwaarde genoemd), mogelijk vermeerderd met de overdrachtsbelasting van 6%. Dientengevolge kan er dus hoogstens 110% worden gefinancierd bij bestaande bouw. Bij nieuwbouw is er geen overdrachtsbelasting dus dan komen we uit op 104%.

Bij een restauratie moet de marktwaarde (vrije verkoopwaarde) na verbouwing worden vastgesteld en dan geldt ook de 104% welke eventueel weer te vermeerderen is met de overdrachtsbelasting.

Hypotheeklening afhankelijk van wat?

De hypotheek is altijd afhankelijk van het salaris. De mogelijkheden die hypotheekverstrekkers tot nu toe hadden om af te wijken van de inkomensnorm worden begrensd.

De hoogte van rente blijft van waarde om de maximale lening te begroten. Hoe hoger de rente is hoe geringer er geleend kan worden. Bij een rentevastperiode van minder dan 10 jaar wordt er gerekend met de vastgestelde toetsrente, welke voor het tweede kwartaal 2011 op 5,8% staat.

Kiest u ervoor om de hypotheek 10 jaar of langer vast te zetten dan wordt er met de echte rente getoetst welke (meer info) u gaat afdragen. De gekozen rentevastperiode heeft dus effect op de hoogst mogelijke hypotheek. Daarnaast wordt er in de calculatie van wat u maximaal mag lenen uitgegaan dat u alles aflost, ook als u kiest voor een deel aflossingsvrij.

De maximale aflossingsvrije hypotheek mag maximaal de helft van de prijs van de woning zijn. De rest dient geleidelijk of na 30 jaar opeens worden afgelost. Wordt er gekozen voor een aflossing eensklaps na 30 jaar, met b.v. een bankspaarhypotheek of kapitaalverzekering, dan dient dit te worden verpand aan de bank. Let er hierbij wel op hoelang u nog renteaftrek heeft of wanneer u met pensioen gaat, het kan verstandig zijn om de termijn van 30 jaar te verkorten.

Vandaag nog uw hypotheek berekenen om je maandlasten te verlagen

Bij iedere nieuwe hypotheek, bij dezelfde of bij een verschillende bank, wordt voor de hoogte van de verplichte aflossing en opbouw van vermogen rekening gehouden met de eerdere hypotheek.

De fiscale aftrek van hypotheekrente blijft voorlopig ongewijzigd. De rente voor leningen die gebruikt zijn voor de eigen woning blijven gewoon aftrekbaar. De overwaarde van uw oude huis (eigenwoningreserve) moet u dan wel te gebruiken voor uw nieuwe woning.