Provincie Overijssel wil geen afvalwater in bodem

Overijssel stelt dat onduidelijk is wat de gevolgen voor de bodem zijn van het opslaan van het vervuilde water. Ook de Twentse gemeenten Tubbergen en Dinkelland sluiten zich bij dit bezwaar aan. De NAM stelde eerder in een rapport dat er juist grote aanwijzingen zijn dat de injecties niet leiden tot aardbevingen. De provincie liet de TU Delft hierop reageren.

De provincie Overijssel is tegen het injecteren van afvalwater in de Twentse bodem. Ze roept minister Henk Kamp op de NAM geen toestemming te geven het injecteren te hervatten.

afvalwater in bodemHerstart
De NAM haalt olie uit het reservoir bij het Drentse Schoonebeek. Bij die oliewinning komt ook veel zout water naar boven. Dat werd via oude leidingen afgevoerd naar lege gasreservoirs in de Twentse bodem. Na een lekkage bij Hardenberg werd in juni vorig jaar de oliewinning stopgezet. De NAM heeft de pijpleiding hersteld en kreeg afgelopen maand groen licht van de minister om het project weer op te starten. De provincie maakt daar nu officieel bezwaar tegen, zei een woordvoerder dinsdag.

Vervuild water
Overijssel stelt dat onduidelijk is wat de gevolgen voor de bodem zijn van het opslaan van het vervuilde water. Ook de Twentse gemeenten Tubbergen en Dinkelland sluiten zich bij dit bezwaar aan. De NAM stelde eerder in een rapport dat er juist grote aanwijzingen zijn dat de injecties niet leiden tot aardbevingen. De provincie liet de TU Delft hierop reageren. De Delftse onderzoekers menen dat er juist nog heel veel onduidelijk is. Zo ontbreken cruciale rapporten van buitenlandse aardbevingsdeskundigen. De provincie vindt het vreemd dat minister Kamp vorige maand instemde met hervatten van het injecteren terwijl de Tweede Kamer er nog niet over heet gedebatteerd.

Scheuren in huizen
Inwoners in Twente hebben eerder al hun zorgen geuit over scheuren in huizen. Woensdag bespreken Provinciale Staten in Overijssel de kwestie in een commissievergadering. Donderdag komt het onderwerp aan bod in de Tweede Kamer. (ANP)