Wat is bouwgrond

Als u er over denkt een eigen huis te bouwen, dan zult u eerst bouwgrond moeten kopen. Het is echter niet eenvoudig om geschikte bouwgrond te kopen, want bouwgrond is immers schaars en bovendien heel erg duur.

Wat is brouwgrondU kunt in ieder geval informatie over beschikbare bouwgrond verzamelen bij gemeentes, makelaars, projectontwikkelaars en via internet, zodat u tenminste al enig idee over prijzen, ligging, voorwaarden en dergelijke heeft. Als u bouwgrond kunt kopen, dan is het grote voordeel uiteraard dat u uw huis bijna helemaal kunt bouwen zoals u zelf wilt, al hebt u natuurlijk wel te maken met bouwvoorschriften.

Waar wilt u bouwgrond aankopen

Misschien wilt u wel per se bouwgrond kopen in een bepaalde plaats, maar wanneer u geen voorkeur voor een bepaalde plaats heeft, is het makkelijker zoeken naar bouwgrond. Uiteraard zullen de meeste mensen wel in een bepaalde regio willen wonen waarmee ze economische of sociale banden hebben. In dit geval zal uw zoekgebied zeker groot genoeg zijn om bouwgrond te vinden. Daarnaast zult u wellicht ook nog voorkeuren hebben voor de ligging van de bouwgrond en uw toekomstige woning in een bepaalde buurt van een stad of dorp. Gaat uw voorkeur uit naar een wijk waar alle voorzieningen al aanwezig zijn of nog gerealiseerd worden, of woont u liever een beetje vrij aan de rand van de bebouwde kom? Hoe belangrijk is het voor u om in de nabijheid van openbaar vervoer te wonen? Stel dat u hiervan afhankelijk bent voor wat betreft woon-werkverkeer, dan zult u dit toch in uw keuze voor de locatie van bouwgrond mee moeten nemen.

Aandachtspunten bij aankoop bouwgrond

  • Wanneer u geschikte en passende bouwgrond vindt, dan moet u altijd nagaan of u op die bouwgrond een woning mag bouwen en zo ja, welk soort woning u mag bouwen. Het is van belang om dit na te vragen voordat u tot aankoop overgaat.
  • Ook is het belangrijk om na te gaan wat de bestemmingsplannen voor de omgeving zijn, zodat u niet voor onaangename verrassingen achteraf komt te staan. Het is ook belangrijk dat u voor u de bouwgrond aankoopt, weet wat de stedenbouwkundige voorschriften zijn op de plek die u kiest.
  • Hoeveel grond wilt u kopen? De oppervlakte van de bouwgrond moet passend zijn bij de grootte van het huis dat u wilt bouwen. Daarnaast moet u ook rekening houden met persoonlijke factoren, zoals het feit of u graag in de tuin werkt en de aanwezigheid van kinderen in uw gezin die graag buiten spelen en daarvoor ruimte nodig hebben.
  • Het is  ook belangrijk om te weten of de grond schoon is, met andere woorden is de grond niet verontreinigd.
  • Het komt voor dat u bouwgrond kunt kopen, maar dat al is vastgelegd wat voor een huis door wie ontworpen en gebouwd zal worden. Wilt u dit wel, of wilt u echt helemaal de vrijheid hebben, binnen de gemeentelijke regels natuurlijk. Ook niet onbelangrijk is de vraag of u vrij bent in het kiezen van materialen voor het te bouwen huis. Mag u de architect en aannemer zelf kiezen?
  • Let ook op de ligging van het perceel bouwgrond. Als u graag een tuin op het zuiden hebt of juist niet, zou u daar bij het zoeken van bouwgrond rekening mee kunnen houden.
  • Is de bouwgrond die u wilt kopen makkelijk aan te sluiten op de nutsvoorzieningen of wordt dit geregeld, want de prijs om die te laten aanleggen kan behoorlijk hoog zijn.